a hordozóinkról (avagy anya aranytartaléka)

FIGYELEM! A babahordozás erősen addiktív tevékenység, simán szülnék még vagy négyet csak emiatt (nem mellesleg azonnal megnyugszik benne a lány, és nincs több szirénázás. és szabad a kezem. és nem kell az akadálymentesítettnek igen nagy jóindulattal sem mondható városban a babakocsival szívnom. és írhatom ezt a bejegyzést, mert a férj elvitte a nagyot.)

szóval szégyen vagy nem, elkapott a gépszíj. lajámmal még nem annyira, de most… olyan lettem, mint gombóc artúr, és most nem arra gondolok, hogy ünnepien teltek az idomaim, hanem arra, hogy hurciból kell egy rövid, egy hosszú, egy ünneplős, egy játszis, egy apának, egy mamának, egy azért, mert csajos, egy azért, mert fiús, egy, ami függőágynak használatos, és egy vagy két karikás. meg a többi. és még időjárásfüggő is, éppen mihez kapok. igazából akkor lett végem, amikor a háti hordozást megtanultam, és rájöttem, hogy rugalmassal nehezebb, mint szövöttel. beszereztem hát az első szövött kendőt, és onnan nem volt megállás a lejtőn. mert azokból olyan sokféle van, és mind olyan szép…

tehát:

 • van rugalmas kendőm (je porte mon bébé): nagyon szuper, szerettük, míg lajosom elöl hordoztam (kb fél éves koráig – ő akkor lett 6 kiló). 5,2 m hosszú. előnye, hogy otthon magamra kötöm, és aztán annyiszor pakolom ki-be a gyereket, ahányszor akarom. és olyan poziban, ahogy akarom.
  lásd még: itt
  a rugalmas kendők általában nem tudnak több gyereket kiszolgálni, mert kinyúlik az anyaguk. ez alól persze ez a fajta kivétel, sőt, 14 kilóig lehet benne cipelni a dedet (kb 7 kiló után háton), már aki bírja. most ez a mamahurci, én már jobban szeretem a szövötteket, jobban ki lehet használni őket, jól megkötve optimálisabb tartást biztosítanak, és kevésbé fülledünk be alájuk – ha újra kezdhetném, nem vennék rugalmasat, vagy tényleg csak ezt a márkát:
 • Fénykép0287van szövött kendőm, több hosszban-színben. ruhám színétől, kedvemtől, kötésfajtától, a gyermek súlyától függ, hogy mikor melyiket veszem elő. pl: rozónak most beszereztem egy rózsaszínt, elég hosszú, de nem túlságosan (4,2 méter). ezzel az elölkötések ideálisak, míg ilyen kis buborék, hátra nekem pont nem jó ez a hossz, batyunak hosszú, duplóhoz rövid.Fénykép0360

van nyáriasabb, lazább szövésű kendőm (borzasztó rossz, laza kötés, de a férj nem hagyta, hogy megigazítsam, mert kezdett elege lenni a fotózásból):

NIC_9228ezzel főként duplót érdemes kötni, egyrészt a hossza miatt, másrészt azért, mert vékony, és nagyobb gyereknél vág, ha nem elég precízen van megkötve (mint fent 😀 )

és van az igazi batyukendőm, amivel nem söpröm fel az utcát, cserébe szinte magától a hátamra pakolja a gyereket – ennek a hosszából a batyu jön ki, meg még pár csípőkötés  (és nem, nem kell előrehajolni, ha a hátadon a gyerek, csak épp játszottam vele, mikor fényképeztek):

??????????

 • van még karikás kendőm (erről nincs kép) – ezt korábban annyira nem szerettem, mert féloldalasan terhel, de praktikus, mert nem kell kötözgetni, és hamar fenn van a gyerek, meg rövid is. rövid sétákhoz, vásárláshoz, vegyélfel-tegyélle korszakhoz, vagy ha úgy érzed, elöl már nehéz, meg forgolódik, mert többet akar látni, de hátra valamiért nem pakolnád. mostanában szinte csak karikásban van a lány, mert pikk-pakk fenn van, nem söpröm fel vele pl. a parkolót, és a kapitány is segítség nélkül magára tudja tenni. ha valaki “fél” az “ötméteres” (nem annyi) kendőktől, és egyetlen, nem is drága hurcit szeretne a hordozós kor végéig, akkor azt mondom, karikás. nagy szerelem lett.
 • van “rövidkendőm”, csípőkötésekhez és varrás nélküli karikás kötésekhez – erre még most kattantam rá, de rozics kicsi még hozzá.
 • és van még ún. csatos hordozónk – ez azért jó, mert két mozdulattal felvehető, egészen apa-és nagyszülőkompatibilis, kirándulásokhoz, bevásárlásokhoz, mókázni, akármi, de persze csatosba már csak akkor való a baba, ha legalább mászni, de inkább járni tud. legjobb a “popópántos” (amikor a hátlap közepén csatlakoznak a vállpántok, mert mindig a térde alá tudod igazítani, így kényelmes és biztonságos marad a hordozós kor végéig, nem utolsósorban szépen görbül benne a háta).Kép 078aztán persze vannak a járulékos dolgok is, mint például csinos öv- és vállon átvethető táska, meg hordozós kabát – nekem poncsóm van, nagy szerelem, most vettem, majd az ősszeltélen  használom, akkor lesz kép is, de lajossal kibírtuk közös kabát nélkül a telet (most is inkább abból a megfontolásból vettem, hogy vinni kell majd bölcsibe a nagyot, és gyorsabban megvagyunk, ha a lányt nem kell anorákba-kabátba, ezer rétegbe öltöztetni, hanem csak magamra kapom, és már indulhatunk is). egy egész iparág épült erre is, van már hordozós nyaklánc meg tükör meg sapka meg egyéb ilyen világi hívságok.
  a szövött kendők többféle szövéssel és anyagösszetétellel készülnek. van csak pamut, meg van selymes, gyapjúval kevert, lenes, kenderes, bambuszos… a selymes elegáns, a gyapjas télen fűt-nyáron hűt, a lenes-kenderesek nagyobb gyerekkel jól tartanak, bambuszos nem tudom, miért jó. és így tovább.

ha vásárolsz, érdemes jó minőségű hurcira beruházni, de nyugodtan lehet használtat venni (kivéve mondjuk a rugalmas esetében, csatosat meg csináltathatsz olyat, ami neked tetszik). a használt kendők kezesebbek, jobban kézre állnak, de értékükből igen keveset vesztenek (kivéve persze, ha foltosak, vagy elszakadnak vagy valami, de nem nehéz vigyázni rájuk). a készleten lévő hurcijaim összértéke kb. mint egy közép/alsófelsőkategóriás új babakocsié (ez hét hordozóeszközt jelent), sokkal nagyobb a változatosság és az élmény! ismerősöknek szívesen kölcsön is adom bármelyiket.

most úgy gondolom, hogy a rózsaszín liliomosat meg a türkizes hullámosat mindenképp megtartom, ajándékba a  gyerekeimnek, hogy ha nagyok lesznek, ők is cipelhessék a sajátjaikat. vagy ha ők nem akarnák (jaj, remélem, de), akkor majd én az övékét. a többit meg szinte ugyanazon az áron el tudom adni, mint amennyiért vettem, és akkor pénz áll a házhoz.

amit majd cipőre fogok költeni.

Kategória: élünk | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

16 hozzászólás a(z) a hordozóinkról (avagy anya aranytartaléka) bejegyzéshez

 1. Ruby szerint:

  Nekem még ugye nincs baba és alapban tök szimpi ez a kendőzősdi, de megnéztem az egyik belinkelt videot a kendő kötözésének módjáról és lelki szemeim előtt megjelentem én és egy gyerek amit magamra kötözés közben leejtek. Mer mér ne, elvégre annyira “tehetséges” vagyok, alapból bármit bármikor leejtek. Hosszú bevezetés, rövid kérdés: Orsika, hogy nem ejted le közben a gyereket?? (És ez nem téged minősít, csakis az én képességeimet 😀 )

 2. orsolya szerint:

  hehe, ettől én is tartottam az elején, (azért én sem vagyok az a zsonglőr bajnok) amikor a háti hordozást tanultam, konkrétan úgy izzadtam, mint életemben nem. 😀 de hát ezért jó, ha elmegy az ember hordozási tanácsadóhoz, ott gyakorolhat babával (az ki van tömve, kb olyan súlya van, mint egy igazinak), hogy a saját, élő gyerekét már ne ejtse le. 😉

 3. orsolya szerint:

  ja, meg azért is volt jó a rugalmas az elején, mert ott nem úgy van, hogy félig felrakod a kendőt-gyereket, és utána kötözöl, hanem csak bele kell pakolni 😀

 4. Ruby szerint:

  Megnyugtató, hogy te sem profin kezdted, hanem a kispályás ligában 😀 Különben nekem is pontosan az izzadás jutott eszembe a gyerek leejtésével párhuzamosan 😀

 5. Zsofia Polos szerint:

  Köszönöm, drága vagy!
  és hasznos… :)))))

  • orsolya szerint:

   hát, nem tudom, hogy erre voltál-e kíváncsi, de ha van esetleg kérdés, szóljál, el tudlak irányítani a megfelelő helyre. 🙂

 6. Zsofia Polos szerint:

  Nekem meg az is parám, hogy Lenkus (nem cask fosni tud, mint azt előbb említettem, hanem) még mindig szokott bukni, és a hátonhányás…. Persze, a mellbehányás sem jobb….

  • orsolya szerint:

   fú, samuval nekünk is volt. ő nagyon bukós gyerök volt. akkor nektek ajánlanám a csípőhordozást még egy darabig. mert így elöl van, de mégsem. karikás kendőt pl. tudok kölcsönadni – az egyik épp lenn van felétek. vagy a zsömbi honlapján van pár csípőkötés, amit érdemes lehet kipróbálni.

   • Zsofia Polos szerint:

    hja, el is kezdtem próbálgatni a csípőn hordozást, de nekem azért hosszabb sétánál nem kényelmes ez a féloldalasság. Érzem, hogy folyton konpenzálni próbálok, s végül mindig visszarakom előre. De azt egyelőre még bírom, még nagyon jól áll neki a zsömbi, meg Lenkus nem nő olyan ütemben, mint Gazsika (másodszülött még csak 7,5 kiló, elsőszülött ekkor már alulról verte a 9et….)… De azért itthon már gyakoroljuk a hátazást….. Ha bejön a 40°C, talán jobb lesz ott (nem, akkor valójában semmi sem jó, utálom….)

  • orsolya szerint:

   ha bejön a 40 fok, be kell menekülni a tecsóba! 😀 na jó, vicc volt. olyankor az ágyban kell pihegni, leengedett redőnyökkel.

 7. jikka69 szerint:

  ó, az én időmben még nem volt ilyen (kábé hároméves volt a szöszi, mikor kezdtek bejönni a hordozó kendők), és annyira sajnáltam utólag. kénytelen voltam mindenhová babakocsizni, és hát egy élmény volt a négyeshatosra mélykocsival felszállni, gondolhatod (egyszer próbáltam, utána inkább eltoltam a király utcától a borárosig mindig).

 8. moki néni szerint:

  a 4-6-os már tök jó, mert ugye a hernyó van, amire simán fel lehet rakni a babakocsit.

TAPSOT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s