híreink

gyakorlatilag mindent mond utánunk, de ami aktívan beépült a szókincsébe újabban:

pénz (pé)

hattyú (hattyú)

autó (autó)

motor (moto)

gomb (gom)

kakaó (kakaó)

cipő (picő)

zöldség-gyümölcs (alma, banán, tök, dinnye, kumpi)

ödön, pötyi (ödön, pötyi – kutya neve)

hinta (inta)

szappan (happan)

papagáj (papa)

repülő (epülő)

néni, bácsi (néni, bá) – tisztában van a jelentésükkel is, nem szokott téveszteni

több nem jut eszembe, de biztos van… megérti és teljesíti a komplexebb kéréseket is, pl. “a lépcsőn van a cipőd, hozd ide, légyszives”, meg “hozzál pelust, a szekrény előtt van”, vagy “keressük meg az autódat”, “mosd meg a pocakod”esetleg “indulj el aludni, mindjárt megyek utánad”és kiviszi a kukába a pelenkát. a tévé távirányítója csak a tatánál lehet, ha nem ott van, akkor odaviszi neki. ha a kályha mellett megy el, suttogja magában, hogy sütsütsüt (még nem égette meg magát). a darabos, kézzel is ehető ételt két ujja közé csippenti, rázogatja a szája előtt, és fújja.

nem nagyon szoktam mondani neki, hogy baba van a pocakomban (talán kétszer-háromszor, amikor véletlenül megnyomta), de ő néha odajön, mondja, hogy BABA, ad rá egy puszit, majd megy a dolgára. egyszer azt is mondta, hogy “NÉNI baba”, akkor meglepődtem, visszakérdeztem, hogy tessék, még egyszer mondta, hogy néni, és mutatott a pocakomra, szóval most már baromi kíváncsi vagyok, hogy igaza lesz-e, de akkor senki nem mossa le róluk, hogy ők ketten a szülőkatalógusból néztek ki minket.

ha gyereket lát, messziről kiabálja, hogy baba – ebből volt is konfliktus, mert egy három év körüli nagyfiúra is azt mondta, és a három év körüli nagyfiú sírva fakadt, hogy ő nem baba, ugye, apa, ő nem baba, hanem nagyfiú, ugye, ugye?! hát majdnem összepuszilgattam őt is.

apropó, puszi: lajám nagy kéjenc, imádja, ha puszilgatjuk, bújik ezerrel – gondolom, ez picit annak is az utóhatása, hogy már nincs szopi, se hordozás, és nagyjából egyszerre szakadt meg a kettő. imádom, ha épp valamiért mégsem akarja a puszit, de elkapom egy körre, utána letörölgeti magáról, mint a nagyok.

imád a corába járni, mert észrevette, hogy egy vitorlázó repülő lóg a plafonról a bejárat mellett – ilyenkor majd kiugrik a bevásárlókocsiból, annyira kalimpál örömében.

hétvégén anyukám elviszi az unokatesójához látogatóba, ahol mindenféle állatokat meg traktort láthat, ilyenkor utána napokig birkát, tehenet és traktort kell nézni a youtube-on. ma este is az apjával cseteltem, odaáll mellém, mondja, hogy traktor, traktor, mondom, mindjárt kicsim, csak befejezem a mondatot apával, erre a gyerek megragadja az állam, az arca elé húzza az én arcom, mélyen a szemembe néz, és tagoltan közli, hogy trak-tor. ötperces, némi ellenkezéssel egybekötött puszivihar követte a jelenetet.

Kategória: 1 év+ | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) híreink bejegyzéshez

  1. jikka szerint:

    ó, annyira előjött, hogy az enyémek milyenek voltak kicsinek, jó volt, köszi 🙂
    nálunk egyébként a papagáj papugáj volt, a szemüveg kölöte, a villamos meg lilaló (ezen hetekig gondolkoztunk, míg rájöttünk)

TAPSOT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s